czerwone mięso
Fot.: Unsplash.com

Kiedyś czerwone mięso uznawane było za jeden z najzdrowszych składników diety. Stanowiło źródło białka i żelaza. Jednocześnie – mięso było bardzo cenione, gdyż spożywane było jedynie okazyjnie. Obecnie jednak spożycie mięsa gwałtownie wzrasta, a warunki hodowli przemysłowej zwierząt pozostawiają wiele do życzenia, wpływając negatywnie na jakość mięsa. Ponadto przybywa badań potwierdzających szkodliwość spożycia mięsa – i wszystko to sprawia, że czerwone mięso przestaje być pożądanym składnikiem diety.

Czemu mięso czerwone szkodzi?

w jaki sposób mięso szkodzi
Fot.: Unsplash.com

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu mięso trafiało na stoły okazyjnie, dziś statystyczny człowiek zjada go w ilości większej niż kilogram tygodniowo, co ponad dwukrotnie przekracza zalecane przez WHO ilości. Za udowodnioną naukowo szkodliwość mięsa odpowiada szereg czynników:

  • wysoka zawartość białka sprzyjająca zakwaszeniu organizmu i nadwyrężeniu pracy nerek
  • wysoka zawartość tłuszczu i cholesterolu, co sprzyja rozwojowi chorób układu sercowo –  naczyniowego
  • realia współczesnego chowu przemysłowego zwierząt, gdzie antybiotyki, hormony i pasza GMO są na porządku dziennym
  • indukcja syntezy w organizmie człowieka insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF – 1, co bezpośrednio koreluje ze zwiększoną zachorowalnością na nowotwory
  • stosowanie licznych konserwantów oraz sposób obróbki termicznej mięsa (w tym smażenie i grillowanie)

Wymienione czynniki decydują o niekorzystnym wpływie mięsa, zwłaszcza czerwonego na zdrowie. Zależność miedzy spożyciem dużych ilości mięsa a zachorowalnością na miażdżycę wynika z oddziaływania na organizm zawartego w mięsie cholesterolu, ale także powstałej w wyniku trawienia mięsa homocysteiny. Nazywana „cholesterolem XXI wieku” homocysteina odpowiada za powstanie blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, a stąd już krok do rozwoju choroby niedokrwiennej serca, zawału, udaru czy zatorowości płucnej.

Szokować może udowodniona naukowo zależność miedzy spożyciem mięsa czerwonego a zachorowalnością na nowotwory, zwłaszcza raka prostaty, piersi i jelita grubego. Wiąże się to ze wzrostem stężenia we krwi IGF -1 po spożyciu mięsa czerwonego. IGF -1 czyli insulinopodobny czynnik wzrostu odpowiada za nasilone podziały komórkowe i wzrost komórek, co odpowiada cechom nowotworu. Kluczową rolę w rozwoju nowotworów odgrywają ponadto ogromne ilości konserwantów, którymi faszerowane jest mięso benzoesan sodu, azotyny i azotany, czy siarczyny. Zaś powstałe w procesie smażenia czy grillowania aminy heterocykliczne i nitraty powodują rozwój raka żołądka, jelita grubego oraz raka trzustki.

Co zamiast mięsa czerwonego?

czym zastąpić mięso
Fot.: Unsplash.com

Warto podkreślić, że tak bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie udowodniono wyłącznie dla mięsa czerwonego; białe mięso jest poza podejrzeniami. Oczywistym wydaje się zatem zastąpienie mięsa czerwonego kurczakiem bądź indykiem, ograniczenie spożycia wędlin i konserw oraz unikanie smażenia czy grillowania. Zamiast mięsa czerwonego można sięgać po ryby oraz jaja – na ich bazie przygotować można wartościowe posiłki, bogate w pełnowartościowe białko oraz cenne tłuszcze. Warto także włączyć do diety rośliny strączkowe – soję, fasolę, ciecierzycę czy soczewicę, które stanowią źródła dobrze przyswajalnego białka. Profil aminokwasowy poszczególnych białek roślinnych jest niepełny, tzn. nie dostarcza wszystkich aminokwasów, jednak włączenie do diety różnych źródeł białka roślinnego niweluje ten problem. A jeśli obawiasz się niedoborów żelaza po ograniczeniu spożycia mięsa czerwonego, włącz do diety więcej szpinaku, natki pietruszki, buraków czy orzechów, i spożywaj je ze źródłami witaminy C, które zwiększają przyswajalność żelaza.

Istnieje zatem wiele sposobów, aby zastąpić spożycie czerwonego mięsa innymi, znacznie wartościowymi źródłami białka czy żelaza. Nasza dieta nie zostanie w ten sposób zubożona w cenne wartości odżywcze, a jednocześnie – zredukujemy spożycie czerwonego mięsa. A to z pewnością wyjdzie nam na zdrowie.

Bibliografia:

Alshahrani S. i in., Red and processed meat and mortality in a low meat intake population; Nutrients, 2019

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here