Apiterapia to naturalna metoda leczenia rozmaitych dolegliwości i schorzeń, wykorzystująca unikatowe właściwości produktów pszczelich. Taka forma terapii jest całkowicie bezpieczna, a głównym przeciwwskazaniem do jej stosowania jest uczulenie na produkty pszczele. Produkty pszczele, określane jako apiterapeutyki wykorzystywane są w dermatologii, pediatrii, kardiologii, ortopedii.
Spis treści
Czym jest apiterapia?
Apiterapia to metoda medycyny niekonwencjonalnej, sprowadzająca się do wykorzystywania leczniczych właściwości produktów pszczelich, takich jak pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, miód, pierzga czy jad pszczeli. Pyłek kwiatowy to jeden z najcenniejszych produktów pszczelich. Zbierany jest on przez pszczoły z kwiatów, a podczas wchodzenia do ula pyłek kwiatowy jest sczesywany z odnóży pszczelich i mieszany z miodem oraz wydzieliną gruczołów płciowych. W ten sposób powstaje tzw. obnóże, które jest zbierane z uli i stanowi doskonałe źródło pyłku kwiatowego. Z pyłku kwiatowego powstaje pierzga. Cennym produktem pszczelim jest także miód. Warto sięgać po każdy z tych produktów pszczelich, gdyż wykazują one cenne właściwości odżywcze i lecznicze.
Czym jest pyłek kwiatowy?

Miód pszczeli był używany przez człowieka od początku ludzkości. Poza tym najpopularniejszym produktem pozyskiwanym z ula, istnieją inne produkty, takie jak pyłek pszczeli, mleczko pszczele, propolis i wosk. Pyłek pszczeli jest wynikiem aglutynacji pyłków kwiatowych; jest wytwarzany przez robotnice pszczół miodnych po zmieszaniu z nektarem oraz substancjami ślinowymi i przechowywany przy wejściu do ula. Współczesna nauka wskazuje na pyłek kwiatowy jako cenny środek przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy, przeciwutleniacz, środek hepatoprotekcyjny, przeciwnowotworowy oraz przeciwzapalny. Główny składnikami pyłku kwiatowego są węglowodany, białka i tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Inne cenne składniki pyłku kwiatowego to minerały i pierwiastki śladowe, witaminy i karotenoidy, związki fenolowe, flawonoidy, sterole i terpeny. Pyłek kwiatowy określany jest jako kompletna żywność, która zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne organizmowi ludzkiemu. Jednak należy mieć na uwadze, że skład pyłku kwiatowego zależy w dużym stopniu od źródła pochodzenia pochodzenia, pochodzenia geograficznego, warunków klimatycznych, rodzaju gleby.
Co zawiera w sobie pyłek kwiatowy?
W skład pyłku kwiatowego wchodzą liczne mikro – i makroskładniki. Około 20 – 40% stanowi wartościowe białko, dostarczające aminokwasy egzogenne: leucyna, izoleucyna, treonina, metionina i fenyloalanina. Są to aminokwasy, których organizm nie jest w stanie zsyntetyzować i dlatego konieczne jest dostarczanie ich wraz z dietą. Około 15 – 48% stanowią węglowodany, a 2 do 14% – lipidy. W skład lipidów wchodzą cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, kwas alfa – linolenowy czy kwas arachidonowy.
Najliczniej reprezentowane składniki mineralne dostarczane z pyłkiem kwiatowym to żelazo, wapń, siarka, kobalt, fosfor, miedź, cynk, molibden czy krzem. W pyłku kwiatowym nie brakuje także witamin, takich jak witaminy w grupy B, witamina C, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D oraz E). Ponadto w pyłku kwiatowym nie brakuje silnych antyoksydantów, takich jak flawonoidy, a także licznych enzymów.
Miód – jak powstaje i co zawiera?
Miód to najsłynniejszy produkt pszczeli, wykorzystywany w apiterapii. Miód powstaje z nektaru kwiatowego, który pszczoły przenoszą do ula. Przetransportowany do ula nektar zostaje rozrzedzony przez ślinę pszczół, przez co wzbogacony zostaje o enzymy i kwasy organiczne. Taki rozrzedzony nektar rozlewany jest do plastrów, odparowuje z niego woda i zachodzą liczne procesy metaboliczne.
Zastosowanie pyłku kwiatowego i miodu

Pyłek kwiatowy i miód to substancje o wysokiej aktywności biologicznej oraz wysokim stopniu przyswajania. Nie brakuje w nich związków o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym, takich jak olejki eteryczne oraz kwasy organiczne i kwasy fenolowe. Właśnie dlatego produkty pszczele sprawdzają się idealnie jako preparaty wspomagające leczenie infekcji bakteriami Gram dodatnimi i Gram ujemnymi, a także infekcji grzybiczych. Apiterapia wykorzystywana jest w celu wspomagania naturalnej odporności organizmu. Zawarta w miodzie acetylocholina wykazuje niezwykle korzystny wpływ na serce, dzięki czemu miód wspomaga funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego, normalizuje ciśnienie krwi i redukuje powstawanie zmian miażdżycowych. Produkty pszczele leczą schorzenia wątroby i dróg żółciowych, wspomagają pracę mózgu, wykazują działanie nasenne.
Bibliografia:
Hainbuch F., Lecznicza moc pszczół. Najskuteczniejsze terapie od A do Z; Vital, 2017